Zuid Afrika


In Zuid Afrika is uitgebreid genealogisch verslag gelegd in de Suid-Afrikaanse Geslagregisters. In deel 3 (H-I) zijn de geslachten van Hendrik Hurter uit Amsterdam en Johann Wilhelm Hurter uit Oberkassel beschreven.

Na enig zoeken in de DTB boeken van de Evangelische Kirche in Oberkassel kan de geboorte datum van Johann Wilhelm Hürter vastgesteld worden. Hij blijkt op 22 november 1722 in Oberkassel geboren te zijn. Zijn ouders waren Adam Hürter en Catharina Elisabeth Hagedorn, die eerder gehuwd was met Johannes Michael Kremer.

Hendrik Hurter uit Amsterdam werd ook gevonden. In het Gemeente Archief van Amsterdam werden de gegevens van ene Hendrik Hurter, die in Amsterdam op 29 december 1748 in de Zuiderkerk te Amsterdam werd gedoopt, gevonden. Verder vond ik in het Gemeente Archief van Leeuwarden ook ene Hendrik Hurter die op 11 februari 1756 te Leeuwarden gedoopt is. Gezien de geboorte data zouden beiden in aanmerking kunnen komen. Hendrik uit Leeuwarden zou vanuit Amsterdam naar Zuid Afrika vertrokken kunnen zijn, maar ...... er is nog een ander gegeven: Hendrik Hurter en Elizabeth Bosch waren in 1791 doopgetuigen in Amsterdam bij de doop van Sara Elizabeth Hurter, een kind van Jacobus Wijnand Hurter en Cecilia Duijm. Omdat de in Amsterdam gedoopte Hendrik Hurter een broer van Jacobus Wijnand Hurter is, is deze Hendrik Hurter de naar Zuid Afrika geëmigreerde Hendrik Hurter.


© 24-01-2004 L.P. Heurter

Terug naar de top